درباره وبلاگ ![]() سلامی چو بوی خوش هیدروکربن های آروماتیک! اینجانب علی باقرپور رتبه 61 کنکور و فارغ التحصیل ارشد شیمی کاربردی از دانشگاه امیرکبیر با پنج سال سابقه مشاوره، دوره های مختلف مشاوره تحصیلی و شغلی را از اساتید دانشگاه های مختلف در رشته های روانشناسی، مشاوره، علوم تربیتی، برنامه ریزی درسی و مدیریت آموزشی گذرانده ام. سایت تخصصی مشاوره: www.alibagherpour.ir موضوعات
کنکور ارشد مجموعه شیمی برچسب:, :: :: نويسنده : علی باقرپور
مزاجهای چندگانه افراد طبق نظر رازی اگر مقداری خون را در ظرفی شیشهای بریزیم و آن را به حال خود بگذاریم، بعد از مدتی چهار لایه در آن قابل تشخیص است: الف - لایه اول (پایین ظرف) تیرهترین بخش است و از گلبولهای قرمز رسوب یافته تشکیل شده است. ب - لایه دوم حالتی شبیه به سفیده تخم مرغ دارد و از تجمع گلبولهای سفید و پلاکتها حاصل شده است. ج - لایه سوم رنگ قرمز دارد و محل تجمع هموگلوبین است. د - لایه آخر (بالای ظرف) به رنگ زرد بوده و حالت کف دارد. حکمای قدیم لایه اول (سنگینترین) را سودا، لایه دوم را بلغم و سومی را خون و لایه آخر را صفرا نامیدهاند. نظر مشترک همه دانشمندان طب قدیم بر این بوده است که هر یک از این لایهها با یکی از چهار عنصر اصلی موجود در طبیعت همخوانی داشته و خاصیت آن را دارا میباشد. چنانچه میتوان آنها را به صورت زیر دستهبندی کرد: آتش ~ صفرا. خصوصیات: گرم و خشک هوا ~ خون. خصوصیات: گرم و تر آب ~ بلغم. خصوصیات: سرد و تر خاک ~ سودا. خصوصیات: سرد و خشک
اهمیت گرمی و سردی غذاها در واقع اخلاط چهارگانه شامل سودا، بلغم، خون و صفرا هستند و خصوصیات آنها مزاج افراد را میسازد. چهار مزاج مرکب داریم که دو صفت گرمی و سردی در آنها غالب و دو صفت دیگر یعنی خشکی و تری مغلوب است، اما در کل 9 نوع مزاج داریم ( 4 مزاج ساده شامل گرمی، سردی، خشکی، تری، و 4 مزاج مرکب که ذکر شد). اگر اخلاط چهارگانه به تعادل در بدن وجود داشته باشد و هیچکدام بر دیگری غلبه نکند مزاج نهم یعنی مزاج معتدل حاصل خواهد شد. اهمیت گرمی و سردی غذا در اینجا مشخص میشود که میتوان با هماهنگ نمودن گرمی و سردی غذا به طور معکوس با مزاج افراد، تعادل را برای رسیدن به مزاج معتدل برقرار نمود. سعدی در بیتی این مطلب را به صورتی زیبا بیان نموده است: چهار طبع مخالف سرکش چند روزی بودند با هم خوش چون یکی از این چهار شد غالب جان شیرین برآید از قالب دو خلط اصلی یعنی بلغم و سودا خاصیت اسیدی داشته و افرادی که این دو خلط در آنها غالب باشد طبع سرد دارند، ولی دوتای دیگر یعنی خون و صفرا حالت قلیایی داشته و در اثر وجود آنها طبع گرم حاصل میشود.
طبع سرد اکثریت افراد از طبع سرد برخوردار هستند. اغلب آنها سفیدپوست هستند و در هوای سرد به راحتی گرم نمیشوند و سرما تا مدت زیادی در بدن آنها باقی میماند. میل زیادی به خواب داشته و عموماً سُست هستند. افراد خونسردی بوده و معمولاً عصبی نمیشوند. درونگرا هستند و احساسات خود را کمتر بروز میدهند. موی سر آنها تمایل به ریزش داشته و زود سفید میشود. چون سیستم سردی در آنها فعال است، اسیدیته خون آنها بیشتر میباشد، در نتیجه ابتلا به بیماریهای اتوایمیون نظیر MS و پارکینسون در آنها شایعتر است. سستی، ناتوانی، کمبود انرژی و ضعف در این افراد شایع است. نبض آنها آرام بوده و رگها باریک است.
طبع گرم افرادی که دارای طبع گرم هستند، خوشبرخورد و خوشروتر هستند، اما زود عصبی میشوند. همیشه احساس گرما میکنند و زود داغ میشوند. در صورت زیادهروی در مصرف شیرینیجات دچار جوش و خارش بدن میشوند و تمایل به مصرف آب در آنها بیشتر است. تعداد این افراد از دسته اول کمتر است. بدن آنها در هوای سرد به راحتی گرم میشود، اما خنک شدن آنها در هوای گرم به راحتی قابل انجام نیست. این افراد پرانرژی، برونگرا و فعال هستند و احساسات خود را سریع بروز میدهند. امروز از لحاظ علمی ثابت شده است غذاهای گرم بر سیستم اعصاب سمپاتیک تأثیر گذاشته و غذاهای سرد سیستم پاراسمپاتیک را فعال میکنند. همانطور که میدانید سیستم سمپاتیک همراه با افزایش ضربان قلب و پرخون شدن اندامها بوده و خاصیت تحریککننده و فعالکننده بر اغلب اندامها دارد.
غذاهای گرم نان گندم، زرده تخم مرغ، عسل، چای سبز گوشت گوسفند، بز، شتر، مرغ، مرغابی، اردک، غاز، بوقلمون، بلدرچین، کبوتر انگور، انجیر، زیتون، پیاز، سیر، موسیر، خربزه، طالبی (گرمک معتدل هست)، توت، بادنجان، خردل، خرما، خرمالو، هویج، شلغم، انبه، به، موز، نارگیل، زردآلو، سیب سرخ (سیب زرد معتدل) اغلب ادویهجات: نمک، فلفل، زنجبیل، زرچوبه، دارچین، هل، زیره، زعفران، گل سرخ، پونه، انواع مغزها: گردو، پسته، فندق، بادام زمینی(بادام معتدل هست)، کنجد، تخم گشنیز نعناع، تره، ترب، مرزه، جعفری، شنبلیله، کلم، کنگر
غذاهای سرد نان جو، برنج، انواع لبنیات (شیر، پنیر، دوغ و ماست) ماهی، گوشت گاو آلو، هلو، گیلاس، انار، نارنج، نارنگی، پرتغال، لیمو (ترش، شیرین، عمانی)، خیار، بالنگ، هندوانه، شاه توت ماش، عدس، باقلا، بامیه، کدو، اسفناج، ریواس، قارچ، خرفه، تمبر هندی، زرشک، کاسنی
غذاهای معتدل غذاهایی نیز ما بین این دو طبع (که معتدل است) قرار میگیرند. لوبیا، نخود، ذرت، عناب، بادام، ریحان، کاهو، کرفس، گشنیز، گرمک، سیب زرد، چقندر. چای سیاه، قهوه
در طب سنتی هر غذایی یک مصلح دارد که سردی یا گرمی غذا را به تعادل می رساند. مثلا مصلح برنج، زیره - مصلح گوشت، پیاز - مصلح عدس، گلپر - مصلح انار، گلاب - مصلح شیر، هل و گلاب - مصلح ماست، نعناع - مصلح مرغ، زعفران و.....بر شمرده است.
علامتهای دیگر طبیعتهای مختلف الف) دمای پوست: گرمی و سردی پوست، نشانه گرمی و سردی مزاج است. رطوبت و زبری پوست نشاندهنده خشکی و تری است. ب) رشد مو: رشد سریع و رنگ سیاه نشانه گرمی، و کمپشتی و رنگ سفید و روشن آن نشانه سردی است. مجعد بودن نشانه خشکی و صاف بودن نشانه رطوبت است. ج) رنگ بدن: اغلب افراد سرد مزاج، سفیدپوست هستند و گرمی و سرخی پوست نشانه گرمی است. د) خواب: پرخوابی علامت سردی و تری، کمخوابی نشانه گرمی یا خشکی مزاج است.
|
||
نویسندگان
پیوندها
آخرین مطالب
|
||
![]() |